young street, coledale.
completed2017
builderjohn van constructions
photography

sallie moffatt

 

There were two primary objectives for this renovation of a coastal cottage south of Sydney: The large family needed to create room to grow,  and we wanted to maintain the form and proportions of the original cottage structure which was set amongst similar houses of the same age and scale.

 This was done by harnessing the full use of the existing structure, creating a second story in the roof volume for kids’ bedrooms and a play area. An additional structure in the rear yard was conceived as a separate element linked by a glassed walkway flowing from the original building.  

 The existing plan was opened up to create a light filled open plan living, kitchen and dining area and introduced a new main bathroom and extra bedroom, with the new bedrooms and kids room upstairs.  The new wing accommodated the master bedroom, ensuite and a generous study/guest room.

 The construction process involved a high degree of collaboration with the owner, who is an interior-designer, and with the builder to create unique detailing. This approach to site detailing during the construction was key to taking advantage of intimate site conditions, found materials, and local craftsmen’s input.  

 

‹  previous project   |   next project  ›

more selected projects